Korece Kelimeler 1-10

Bundan önceki yazımda başlangıç seviyesinde rastgele olarak seçtiğim "Korece 100 Kelime"yi paylaşmıştım. Hangi kelimeler olduğuna buradan bakabilirsiniz. Daha sonra ise gruplar halinde bölerek çalışmaya başlayacağımızı söylemiştim. İlk 10 kelimeyle başlayalım isterseniz. Kelimelerin yanlarına ben okunuşlarını da yazacağım ama ondan önce eğer harfler konusunda hiçbir aşinalığınız yoksa Kore Alfabesi | 한글 (Hangıl) yazıma bir göz atmanızda yarar var derim.

Her Korece kelimeyi hafızanızda daha kolay tutmanız açısından, kelimenin okunuşuna benzer hatırlatıcı cümleler yazacağım. Sizin yapmanız gereken, benim yazdıklarımla kelimeyi görsel olarak kafanızda canlandırmanız. Bu cümleler ya da hatırlatıcı ögeler size ne kadar komik ve saçma gelirse gelsin, hafızanızda canlandırıp, birkaç kez tekrar ettiğinizde kolay kolay unutmadığınızı göreceksiniz. Eğer kelimeleri bu yöntemle çalışmayıp, ezberleme yoluna giderseniz, ezberledikten sonra sadece kısa bir süre hatırlar daha sonra büyük ihtimalle unutursunuz.

*Aklınıza benim paylaştıklarımdan başka benzerlikler gelirse eğer onları da kullanabilirsiniz. Benim tek amacım yapılan işlemi kolaylaştırmaktan ibaret.

 1-  신발 (şinbal) : ayakkabı

Ayakkabı ve bal ikilisini zihninizde canlandırın. "Şindi ayakkabımızı bala batırıyoruz." (Olayın saçmalığı kelimeyi hatırlamanızı kolaylaştıracaktır)

 2-  가방 (gabanğ) : çanta

가방 (gabanğ) kelimesi için benzer sesimiz "kaban" olacak. Zaten kelimeyi okurken de "g" ve "k" arası bir ses çıkartmamız gerekiyor. "Mağazaya giren çocuk, çalışan kıza, 'Kabanımla uyumlu, kabanımın renginde bir çanta arıyorum' der."

 3-  의사 (ıysa) : doktor

Kelimemiz 의사 (ıysa), buna benzer ses olarak ben İsa'yı seçtim. İsa'yı doktor olarak düşünün ve gelen bir hastası üzerine kusunca iğrenip "Iyy!" dediğini hayal edin.

 4-  가족 (gacog) : aile

Daha önce de söylemiştim, harfinin okunuşu "g"den çok "k"ye yakın olduğundan benzer sesi de "k" ile düşünmemiz gerekecek. Ben "ka" ve "cog" seslerini ikiye ayırmaya karar verdim. "Kaya'nın çok büyük bir ailesi var." Yani aile deyince aklınıza "Kaya" ve "çok" kelimeleri gelsin.

 5-  영화관 (yonğhoagoan) : sinema

Karşımızda 영화관 (yonğhoagoan) gibi uzun bir kelime var. Aman gözünüz korkmasın. Aslında tek kelime ile iki kelime birden öğrenmiş olacaksınız. Şöyle ki, kelimenin içinde yer alan 영화 (yonğhoa) "film" anlamına geliyor. "Sinemada n'apıyon hoca! Gora'yı mı izlemeye geldin?" Kelime "yon" ile başladığından odaklanmanız gereken nokta "n'apıyon" kelimesi.

 6-  사랑하다 (saranğhada) : sevmek, aşık olmak
Korecede ilk öğrendiğim kelimelerden biriydi sanırım 사랑하다 (saranğhada). Kelime, "sevmek, aşık olmak" anlamına gelen bir fiil aslında. Bunu kelimenin sonunda yer alan 다 (da) sesinden de anlıyoruz. En sonda yer alan 하다 ise aslında ayrı bir kelime ve "yapmak" anlamına geliyor. 사랑 (saranğ) ise tek başına "aşk" anlamına gelmekte. Yani ikisi birleşince 사랑하다 "aşık olmak, sevmek" fiili ortaya çıkmış oluyor. "Aşk iki insanı saran, kasıp kavuran bir duygudur."

Afişlerdeki 사랑 kelimelerini görebildiniz mi?

Dizi ve filmleri izlemeyi seviyorsanız en çok duyacağınız cümle ise... 사랑해요 (saranğheyo) olacaktır. Yani, "Seni seviyorum!"

 7-  (jib) : ev

 (jib) kelimesi yine sıklıkla karşınıza çıkacak kelimelerden biri. "Necib eve gidiyor." Necib adlı bir adamın evine gittiğini hayal edin. Başka bir çağrışım: "Adamın bir evi, bir de cibi varmış."

Örnek cümle: 에가요. (cibe kayo) Eve gidiyorum.

 8-  가을 (gaıl) : sonbahar

가을 (gaıl) ile benzer ses "kal(mak)". "Sonbahar bitene kadar kaılsaydın bari..."

 9-  먹다 (mogda) : yemek yemek

Yemek yemek anlamına gelen 먹다 (mogda) kelimesi mastar halinde. "Morgda yemek yemek yasaktır. R'leri söyleyemeyen bir morg görevlisi hayal edin. Morga girdiğinde yemek yiyen birini görür ve "Mogda yemek yemek yasaktır!" diye bağırır. 

 10-  과일 (goail) : meyve


과일 (goail) ile benzer ses "goril" kelimesi. Hayvanat bahçesini ziyaret eden küçük çocuk, kafesin ardında meyve yiyen gorili görüp "Goail meyve yiyor anne!" diye bağırır. Goril kelimesini doğru telaffuz edemediğinden ona "goail" demektedir.

İlk 10 kelimemiz bu şekildeydi. Bu yayını iki kere okuduktan sonra kelimelerin ne kadarını hatırladığınızı görmek için kendinizi test edin. Şimdiden Korece 10 kelime biliyorsunuz bile.

신발 (şinbal): ayakkabı | 가방 (gabanğ): çanta | 의사 (ıysa): doktor
가족 (gacog): aile | 영화관 (yonğhoagoan): sinema 
사랑하다 (saranğhada): sevmek, aşık olmak 집 (jib): ev 
가을 (gaıl): sonbahar | 먹다 (mogda): yemek yemek | 과일 (goail): meyve

*Twitter ve Instagram'da da Kore Ne Kadar Uzak? hesaplarını takip ederseniz sevinirim.

Korece Kelimeler 1-10 Korece Kelimeler 1-10 Reviewed by Unknown on 19:02:00 Rating: 5

2 yorum:

  1. Bi sonraki 10kelime ne zaman sonra gelicek ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kısa zamanda gelecek, hazırlama aşamasındayım şu an. :))

      Sil